Regelbau 411 – Enkunsthal åbner ved Struer 

 Regelbau 411 – En ny international kunsthal åbner i bunkere ved Struer 

1. juli kl. 14 åbner kunsthallen Regelbau 411 med en udstilling af den danske lydkunstner Alex Mørch. Regelbau 411 har til huse i et bunkerkompleks på den sydligste spids af halvøen Thyholm. De utraditionelle udstillingsrum bliver centrum for international lyd-, lys- og videokunst. Opstarten af den nye nordvestjyske kunsthal er støttet af Statens Kunstfond med en bevilling på 450.000 kr. og af Struer Kommune. Det indledende toårige udstillingsprogram bærer titlen Orchestration and Attention og byder på ni udstillinger af såvel verdensberømte samtidskunstnere som unge talenter. 

Regelbau 411 præsenterer udstillinger skabt til kunsthallens særlige rum og akustik. Alex Mørch udforsker bunkerne og bygger lydmaskiner og -robotter, som indgår i konstant udviklende lydlige kompositioner. 

Du kan opleve Alex Mørchs udstilling i perioden 01.07.2018 – 19.08.2018. 

Lederen af udstillingsstedet er den unge aarhusianske kunsthistoriker og kurator Mikkel Elming, som i øvrigt er stifter og formand for Foreningen for Samtidskunst. 

”Bunkerne på Thyholm er et helt unikt sted for udstillinger af lyd-, lys- og videokunst, og de er som skabt til Alex Mørchs fantastiske maskiner,” siger Elming, der har samarbejdet med bestyrelsen for Regelbau 411 siden sidste efterår. I bestyrelsen sidder blandt andre videokunstneren Katja Bjørn. 

Formand for Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst Lisette Vind Ebbesen fortæller om bevillingen til kunsthallen, ”Regelbau 411 er et ambitiøst initiativ, der viser, hvordan kunstneriske ildsjæle og stærke lokale kræfter går sammen om at skabe mulighed for nye og uventede møder med kunst på et meget højt niveau. Den slags projekter vil vi i Statens Kunstfond rigtig gerne bakke op om.” 

Struers borgmester Niels Viggo Lynghøj er også begejstret for projektet og glæder sig til at opleve kunsthallen. ”Med det her projekt får samtidskunsten en central rolle i Struer Kommunes ambitioner som Lydens by. Samtidig er det en stor gevinst for Oddesund og for hele Danmarks kunstmiljø, at der er nogen, der satser så målrettet og seriøst, som Regelbau 411 gør” siger borgmesteren. 

Det er en klar mission for kunsthallens ledelse, at Regelbau 411 skal være med til at skabe lokal kulturudvikling og samarbejde med borgergrupper og uddannelsesinstitutionerne. 

”Vi glæder os til at åbne en kunsthal som forhåbentlig bliver til stor glæde for området. Projektet er lavet på initiativ fra lokale ildsjæle, og vi vil arbejde for at blive en værdifuld aktør for dansk og nordvestjysk kulturliv,” fortæller Mikkel Elming. 

Regelbau 411 fokuserer på kunst, som kan give perspektiver på den menneskelig tilstand i en tid med overflod af information og billeder. 

Udstillingsprogrammet Orchestration and Attention vil udforske forhold mellem mennesket og teknologien i samtidskunsten. Begrebet orkestration kommer som bekendt fra musikken og lydens univers, men er samtidig beskrivende for de underliggende strukturer og iscenesættelser, der former vores opfattelse af verden. Orkestration og opmærksomhed er centrale begreber for forståelsen af den teknologiske og menneskelige udvikling i vores nutid, og beskriver vigtige formelle og indholdsmæssige aspekter af de kunstneriske praksisser, som indgår i programmet. 

Udstillingen med Alex Mørch åbnes af formanden for kultur- og fritidsudvalget i Struer Kommune Lars Møller Pedersen. Kunstneren vil også være til stede. 

Regelbau 411 er støttet af Statens Kunstfond og Struer Kommune. 

Læs mere om Regelbau 411 på regelbau411.dk