Soloudstilling af Peter Ravn

NÅR MÆND SOVER Soloudstilling af Peter Ravn
MUNKERUPHUS 9. september – 28. oktober 2018

Fernisering lørdag d. 8. september kl. 15-17

Det er MUNKERUPHUS en stor glæde at kunne invitere til åbning af Peter Ravns udstilling NÅR MÆND SOVER, som er kunstnerens første soloudstilling på en dansk kunstinstitution.

Peter Ravn er en kunstner, der kan tage mange fagidentiteter på sig. Med en uddannelse fra Arkitektskolens Institut for Design i 1980 arbejdede han i mange år med visuel identitet især indenfor pladebranchen, og I firserne og halvfemserne stod han bag den grafiske iscenesættelse af mange af de største danske bands og musikartister. I samme periode skrev og instruerede han musikvideoer. Men opgennem halvfemserne mistede musikbranchen i Peter Ravns øjne noget af sin uskyld og sin legendeskabertrang, og i 2004 søgte han derfor mod maleriet, hvormed han siden har gjort sig bemærket i enlang række udstillinger på danske og udenlandske gallerier.

Et gennemgående motiv i Ravns figurative malerier, altid udført med stort håndværksmæssigt overskud, er anonymiserede mænd i jakkesæt, der skildres i dramatiske scener, hvor mændene kravler, motione- rer, bryder eller trækker hinanden hen ad gulvet i kæben. Andre gange ser vi dem i intime vakuums, hvor tiden sættes på standby og der zoomes ind på apatiske ansigter eller opgivende kroppe, der ud- trykker eksistentielt tunge øjeblikke fuld af afmagt, udmattelse eller nederlag.

Malerierne tilnærmer sig noget lig portrætter. Men i og med at den portrætterede er skildret med en stor grad af anonymitet, giver værkerne os alle mulighed for at sætte os ind i den afbillede persons sted. Oftest er personen gengivet fra utraditionelle portrætvinkler; oppefra, fra neden, bagfra. Sjældent forfra og lige på. Perspektiver, der kræver en helt særlig evne til at indfange situationen fra præcis den vinkel og i netop det øjeblik, hvor situationen er allermest intens eller absurd.

Situationerne – eller i hvert fald den følelse, de fremkalder – synes på mange måder velkendte for de fleste af os. Alligevel finder vi dem akavede og mærkbart foruroligende, og de frembringer en form for ubehag, som vi kan spejle os i, hvad enten vi er mænd eller kvinder.

Det synes således ikke som Ravns agenda, at billederne skal formidle et specifikt budskab eller at de skal aktivere noget bestemt i os. Snarere giver de plads til, at beskueren kan læse lige det i billedet, som ligger ham/hende nærmest. Som at holde et spejl op foran os, hvori vi projicerer dét, vi hver især nu en- gang kæmper med. Som om, at vi i et øjeblik formår at se os selv udefra. Som fluen på væggen.

Dét vi ser, kan være den enkeltes forventninger til sig selv eller den ydre verdens krav om disciplin eller effektivitet. Magtstrukturer eller normer der låser os eller holder os ufrivilligt fanget som et domestice- ret dyr. Og som måske giver os følelsen af at være kommet for langt væk fra os selv eller gradvist at være på vej i opløsning som følge af et indre eller ydre pres.

I udstillingen til MUNKERUPHUS arbejder Peter Ravn som noget nyt i en udvidet praksis, hvor malerier- nes foruroligende men også humoristiske univers kommer til udtryk på nye måder i både skulpturer, fotografier, væghængte objekter og installatoriske tiltag.

Bl.a. vises en række skulpturer beklædt med det karakteristiske mosgrønne uldstof fra originale Loden- frakker, der ligesom jakkesættet i dag er det, engang var næsten enhver mands uniform. I Ravns hæn- der bliver de tunge jakker syet om til bølgende landskaber, der afslører bugtende bevægelser nedenun- der, ligesom et stort udendørs telt af sammensyede skjorter og herrebukser tillader at kravle og komme ind på vrangsiden af den stereotype moderne mand. Hvis der overhovedet findes sådan en? Hvilket sy- nes at være det store spørgsmålstegn, som udstillingen først og fremmest stiller.

Udstillingen NÅR MÆND SOVER kan opleves på MUNKERUPHUS fra d. 9. september til 28. oktober og ledsages af en række tilhørende events, der perspektiverer udstillingens temaer og går bag om kunstne- ren Peter Ravn bl.a. i en artist talk med Peter Ravn d. 4. oktober og en række omvisninger i udstillingen.

Søndag d. 23. september afholdes forfatteroplæsning med de tre anerkendte forfattere Kirsten Ham- mann, Jokum Rohde og Olga Ravn, der alle er blevet bedt om at udvælge og læse tekststykker fra deres bøger, som på en eller anden vis relaterer til udstillingen og de tematikker, den rejser.
Læs mere om udstillingens tilhørende arrangementer på www.munkeruphus.dk

Udstillingen ledsages desuden af en ny-produceret formidlingsfilm, hvor Peter Ravn interviewes i sit ate- lier og fortæller om sine tanker bag udstillingen og om hans kunstneriske virke i det hele taget. Filmen vises i MUNKERUPHUS’ lille biograf på alle udstillingsdage torsdag til søndag kl. 12-17.

Udstillingen er realiseret med støtte fra Statens Kunstfond, Munkeruphus’ Kunstvenner, Galleri Kant, Kirkens Korshærs Genbrug samt med stor hjælp fra frivillige medarbejdere på MUNKERUPHUS.