Pop Art Design

Så er det ved at være sidste udkald hvis du skal nå at opleve POP ART DESIGN udstillingen på Louisianna. Her er lidt info omkring udstillingen;

POP ART DESIGN
22.2. – 9.6. 2013

pop_art_design_louisiana

Sæsonens store udstilling er en visuelt overdådig hyldest til den fænomenale Pop bevægelse. Med omkring 180 værker – hvoraf mange er ikoner og klassikere af bl.a. Lichtenstein, Rauschenberg, Warhol, Eames, Sottsass og Panton – sættes der her for alvor fokus på det nære og inspirerende samarbejde mellem kunstnere og designere i Pop-perioden.

Pop Power! Louisianas Sydfløj genlyder nu af den nærmest eksplosive bevægelse, der prægede kunst- og designscenen i årene 1955-1972. En periode, hvor masseproduktion, nye materialer, design, reklame, radio og tv satte turbo på udviklingen og skabte helt nye muligheder for både kunstnere og designere. Pop Art Design byder på et gensyn med en lang række af tidens signalstærke ikoner og klassikere, men udstillingen sætter dem samtidig i nyt perspektiv. For aldrig før er designs centrale rolle i Pop-historien blevet foldet ud som det sker her, hvor dialogen og samspillet mellem kunst og design er i fokus, og vi kan se, hvordan billeder, temaer og motiver “bevægede sig” på kryds og tværs mellem genrerne.

Perioden var præget af opbrud og nytænkning i begge “lejre”. Andy Warhol og flere af Popkunstens hovedfigurer som Roy Lichtenstein, James Rosenquist, Richard Hamilton og Claes Oldenburg var uddannede reklametegnere eller dekoratører – “commercial artists” blev de kaldt – og markerede derfor et virkeligt skred: Den centrale kunstscene var nu indtaget af folk, der kom udefra og tænkte helt anderledes. Samtidig overtog designere som George Nelson samt Charles og Ray Eames – på hvis tegnestuer man arbejdede i tværfaglige hold – motiver fra de trykte mediers flade billedverden og dyrkede forbindelserne til både kunst og ny teknologi.

Det er i disse år, colaflasker og suppedåser tager vejen fra supermarkedets hylder til lærredet, hvor hamburgere bliver til skulpturer og røde læber formes til siddemøbler. Pop provokerer netop ved at tage fat i velkendte, let forståelige motiver, forholde sig til hverdagen og de nære omgivelser og udviske grænserne mellem højt og lavt, mellem det ægte og det kunstige. Derfor bryder Pop igennem som æstetisk aha-oplevelse for langt større dele af befolkningen, end kunsten ellers havde været vant til at sætte i tale.

Udstillingen er inddelt i tableauer, der hver består af flere temaer, som til sammen fører os på en rejse gennem Pops mange forskellige udtryk, former og spor. Kortene er så at sige blandet hele vejen igennem, for at vi kan se og værdsætte tingene på ny: her er ikke langt fra kunstneriske hovedværker til Tupperware, fra designklassikere til reklameskilte.

Netop denne form for “lige-stilling” af forskellige motiver, teknikker og materialer er typisk for Pop, som det fremgår i udstillingens første rum med temaer som Virkeligheden som collage og Billede, objekt og tegn. Her ser vi også, hvordan man i perioden både skuer tilbage på folkekunsten og modsat har blikket rettet fremad mod robotter, automater og de første designede computere. Udstillingens andet rum handler bl.a. om interessen for hverdagslivet, reklamens magt og dermed typografiens betydning – Fra skrift til billede.

Flere sider af konsumkulturen er samlet i det tredje rum i temaer som Frisk fra maskinen og Rusmidler og forbrug, men også Hverdagshelte viser, hvordan Pop på samme tid glamouriser og kommercielt udnytter f.eks. Hollywoods berømtheder.

I det store rum øverst i Sydfløjen handler det bl.a. om Billedernes opløsning og Postmoderne klicheer. En boks, hvori Warhols sølvpuder svæver rundt om en oppustelig stol, danner overgang til temaet Kvinden som fetich. Går man ned af trappen fra Panoramarummet, finder man bl.a. afsnit om Den grafiske kunst og Kunstige verdener med fokus på bl.a. og med fokus på bl.a. futuristisk arkitektur og rejser i både det indre og ydre rum.

Pop Art Design er en udstilling af Vitra Design Museum, Louisiana og Moderna Museet, Stockholm

Privacy Preference Center