PATRICIA PICCININI PÅ ARKEN – EN KÆRLIG VERDEN

PATRICIA PICCININI – EN KÆRLIG VERDEN
Gå på opdagelse i Patricia Piccininis sanselige og eventyrlige fremtidsunivers med fortællinger om hybride fabeldyr, dyriske maskiner og muterede menneskevæsener, som lever side om side.

ARKEN: 9. februar til 8. september 2019

Det er magisk, det er dragende, det er foruroligende og det er bizart – Patricia Piccininis (f. 1965) særegne verden byder på en helt unik oplevelse. ARKENs iscenesatte og stemningsmættede udstilling udfolder den australske kunstners praksis i al dens bredde med video, små og store hyperrealistiske skulpturer og installationer. Udstillingen inviterer publikum med på en forunderlig rejse igennem en række livagtige scener, hvor hybride skabninger interagerer i forskellige hverdagsagtige situationer. I Piccininis legesyge og grænsesøgende univers har digitale og bioteknologiske muligheder formet nye hybride livsformer.

Kunstige naturligheder

Fakta og fiktion smelter sammen hos Piccinini, der henter inspiration fra science fiction, folkeeventyr, surrealisme, biologi og naturvidenskab. Værkerne tematiserer de klimaforandringer og højteknologiske forhold, som netop nu er ved at ændre vores liv og verden. Mens mange arter uddør, kommer nye arter til gennem kunstig intelligens og genteknologi. I Piccininis verden opstår fascinerende og frygtindgydende forbindelser mellem sammensatte skabninger og landskaber, der er ligeså organiske, som de er syntetiske. Her sløres de kategorier og grænser mellem menneske, teknologi og natur, som vi ofte deler verden op i.

Bizar skønhed

Piccininis forførende formsprog gør brug af hyperrealistiske virkemidler, men sprænger samtidig vores forventninger til det velkendte ved at bringe hyperrealismen ind i et fabulerende drømmeunivers. Piccininis æstetik er bygget op af kontraster: Det legesyge og det kære møder det aparte og det fremmedgørende. Piccinini udfordrer kulturelle normer for krop og skønhed: Hvad er det, der får os til at se bestemte træk som smukke og velkendte – og andre som ukendte, farlige eller forvirrende? Modsat Hollywood-industriens dystopiske version af science fiction, hvor billeder af ‘det fremmede’ dyrkes som farlige aliens, monstre eller robotter, er Piccininis univers betonet af følsomhed og sensibilitet for det sære og det skæve. Hun inviterer os til at møde hendes væsener med nysgerrighed og barnligt sind. Måske kan vi spejle os selv i dem og deres relationer?

En kærlig fremtid

Piccininis værker involverer os i spørgsmål om, hvordan vi forstår os selv, lever og skaber relationer i en højteknologisk tid, hvor det naturlige og det kunstige forbinder sig på nye måder. Hun åbner spørgsmål om, hvilke forbindelser og fællesskaber, som fremtidens teknologier vil skabe på tværs af arter. Hendes værker rummer etiske budskaber om empati og omsorg for alle de væsener og vækster, som vi deler denne planet med – og for de endnu ukendte eksistenser, som vil leve blandt os i fremtiden. Hendes univers rummer drømme og håb om en fremtid fyldt med kærlige slægtskaber på tværs af arter. Piccinini inviterer os til at forestille os verden på ny.

Der venter en magisk og tankevækkende udstilling på ARKEN, som kan opleves på tværs af aldre. Udstillingen er skabt i tæt samarbejde med Patricia Piccinini selv. Det er kunstnerens første store soloudstilling i Norden.

Om kunstneren

Patricia Piccinini (f. 1965) er født i Freetown i Sierra Leone, Vestafrika. I 1972 emigrerede familien til Australien, hvor Piccinini er vokset op. I dag bor og arbejder Piccinini i Melbourne med sin mand, kunstneren Peter Hennessey, og deres to børn Hector og Roxy. Piccinini har en bachelor i økonomihistorie fra Australian National University og en bachelor i billedkunst fra Victorian College of the Arts i Melbourne, hvor hun siden 2017 har arbejdet som professor.

ARKEN Museum for Moderne Kunst
Skovvej 100, 2635 Ishøj
Telefon: 43 54 02 22

www.arken.dk