NIKI DE SAINT PHALLE på ARKEN

En feminin feminist hvis vision, power og passion taler direkte til vores tid.
13. februar til 12. juni 2016

Tag sigte. Skyd!

Til tider iført en kropsnær hvid dragt og skinnende sorte læderstøvler, riflen mod skulderen og med blikket rettet mod sit mål var Niki de Saint Phalle klar til kamp. Med ét blev hun berømt og berygtet for sine opsigtvækkende skydeaktioner. Hun skød løs på sine billeder, der gemte lommer af maling, som eksploderede, når hun ramte plet. Resultatet var kraftfuldt og farverigt.

I denne feministiske akt skød Saint Phalle først og fremmest på den mandsdominerede samfundsstruktur, men også på ‘patriarken’ med en personlig reference til sin egen far. Saint Phalle indbød også publikum til at skyde på kunsten, og hendes skydebilleder satte på den måde nye standarder for, hvad kunsten kunne beskæftige sig med og hvordan. Kønskampen var skudt i gang!

“Jeg ønskede ikke at blive som de kvinder, hjemmets vogtere; jeg ville indtage verden, og verden tilhørte MÆND. En kvinde kunne være dronning, men kun i sin egen bistade, og det var alt (…) Jeg ønskede at også omverdenen skulle blive min.” Niki de Saint Phalle