Gerda Wegener på ARKEN

En fortælling om kærlighed mellem maler og muse, der sprænger rammerne for kønnets grænser.

7. november 2015 til 16. maj 2016

Hver tid har sine pionerer, der sprænger alle rammer. Sådan var den danske kunstner Gerda Wegener. Hun var en del af den kunstneriske avantgarde i 1920’ernes Paris med sine pikante værker af kvinder med røde trutmunde og tunge øjne. Men ligeså banebrydende var Gerda Wegeners eget liv og ikke mindst forholdet til yndlingsmodellen og ægtemanden Einar, der gennemgik en af verdenshistoriens første kønsskifteoperationer. Efter årtier i glemmebogen, er der i de senere år vakt en fornyet opmærksomhed omkring Gerda Wegeners liv og værker, som ARKEN kaster et nyt blik på i en stor udstilling til november.

Forud for sin tid
Gerda Wegener (1885-1940) var en kvinde forud for sin tid. Det lå ikke i kortene, at præstedatteren fra Østjylland skulle blive Danmarks fremmeste eksponent for Art Deco og en af tidens mest farverige personligheder. Paris blev byen, hvor hun og hendes mand, maleren Einar Wegener (1882-1931), udfoldede deres kunstneriske karrierer. Her levede de et fashionabelt liv, i høj grad muliggjort af Gerdas succes som portrætmaler og illustrator for de glittede modemagasiner. Det dekadente og frivole Paris muliggjorde også udlevelsen af deres kontroversielle kærlighedsforhold, hvor legen med køn og identiteter blev det centrale omdrejningspunkt.

Leg med køn
Gerda Wegeners foretrukne motiv var kvindefigurer. I pudderfarver og en raffineret streg skildrede hun langlemmede, yndefulde kvinder, ofte slynget om hinanden. Men først og fremmest malede hun sin egen mand udklædt som dennes alterego, kvinden Lili Elbe. Gerda Wegener idealiserede Lilis elegante skikkelse og det vemodige ansigt kronet af skiftende parykker. Men også uden for lærredet drømte Einar om at smelte sammen med hustruens skildringer af Lili. Han var ulykkelig i sin mandekrop, og Gerda støttede sin ægtemand i at få foretaget operationerne, der skulle virkeliggøre transformationen fra mand til kvinde, men som gjorde Lili Elbes liv kort.

Kvinden set med kvindeøjne
Gennem Gerda Wegeners værker fortæller ARKENs udstilling den usædvanlige historie om en kærlighed mellem maler og muse, der sprænger rammerne for kønnets grænser. Gerda Wegeners parfumerede kvindeunivers tegner ikke kun et tidsbillede og en dramatisk forvandlingshistorie. Centralt i værkerne står også det kvindelige blik, der beundrer andre kvinder med begær. I lyset af 100-året for kvinders valgret er ARKENs udstilling en hyldest til en stærk kunstner, der har været så godt som overset i en dansk sammenhæng, men hvis værker og liv rammer en nerve i vores egen tid.
Historien om Gerda Wegeners transkønnede ægtemand, muse og model danner også ramme om storfilmen, The Danish Girl med Oscarvinderen Eddie Redmayne i rollen som Lili Elbe.

ARKEN Museum for Moderne Kunst

Skovvej 100, 2635 Ishøj

Telefon: 43 54 02 22